Korana Serdarević

Trenutak zaustavljen u vremenu, na fotografiji, sačuvano od zaborava. Pisac gleda tri žene na fotografijama: tri posve različite osobnosti, a sve tri ozbiljne i nedodirljive. Njihova bezizražajna lica kao da prikrivaju neku nestvarnu povezanost, a opet, baš ih ništa ne povezuje. Kamo idu i odakle su krenule? Možda koračaju životom bez ikakvih očekivanja. Ili osjećaju da bi nešto trebalo promijeniti, ali nemaju dovoljno snage da to učine. Možda je iza njih vrijeme ispunjenog života s neizvjesnom budućnosti. Pisac promatra, osluškuje pa piše. Na papiru se mogućnosti množe. Tramvaj juri, ljudi iskaču, nestaju. Kao objektivom, pisac izoštrava i fokusira pogled.

Bela Mednar, tridesetdvogodišnja supruga preminuloga Stjepana leži mrtva od udarca glavom u betonski stup. Pala je sasvim blizu vozaču koji je teško ozlijeđen, ali živ. Belina je kosa krvava perika, pramenovi joj se cijede preko lica. Oči širom otvorene. Odbijajući da zaspi, prihvaća gledanje u smrt, nadajući se da će joj poznato lice doći ususret.

Nada Domjanić, neudana pedesetogodišnjakinja, puže iz krhotina. Preživjela je nesreću jer je u ključnom trenutku legla na pod. Policajac koji ju je otpratio do bolničkih kolica kaže da je buncala o nekakvom golubu i šeširu. Gospođa Nada će umrijeti tek u 75. godini, prirodnom smrću. Nikada se neće preseliti u centar.

Eva Podhorska, dvadesetogodišnja studentica Medicinskog fakulteta u Osijeku, u okretanju tramvaja izgubila je ime i nekoliko stotina svojih životnih priča. Jednu je, potpuno izudaranu i oguljenu do neprepoznatljivosti, ostavila da leži mrtva nekoliko metara od tramvaja. Evini roditelji nisu ni pomislili da je nastradala u najvećoj tramvajskoj nesreći koju Zagreb pamti i otišli su sa ovoga svijeta su ne znajući ništa ni o čemu. Evin otac do zadnjega je dana vjerovao da će mu se kći vratiti. Nekoliko dana prije nego što je zadnji put udahnuo, na toplo svibanjsko jutro 1988. godine, poštar mu je donio kuvertu bez adrese pošiljatelja. U njoj je bila crno-bijela fotografija visokog fotografa s dugačkom bradom.