Marija Rakić Mimica

Aviva

 
3.
 – Šta si ti skrivila? ˗ pitala me Ana idući dan.  Jutrom smo se jedino osjećale živima.
– Pobigla joj malo ruka! – odgovorila joj je Ksenija. 

U sobi se začuo jedan glasni hihot i jedan prigušeni uzdah.

Ksenija je zatvorenica koja je odsluživala najdužu kaznu. Iako sam kratko s njima, saznala sam da je ubila supruga zbog enormnih kockarskih dugova koje je priuštio njoj i obitelji, ostavio ih bez kuće u kojoj su živjeli, dvaju obiteljskih automobila, vikendice na moru i cijele zajedničke ušteđevine. 

– Netko o tome ne želi govoriti ˗ Tihana je odgovorila na Anino pitanje.  Ona je bila najstarija u sobi i zatvorenica s najdužim iskustvom, kao naša zajednička mama, znala je sve o našoj kaznionici i o nama, a o njenom životu ostale su žene znale jako malo. Znam samo da je pronevjerila nekakve novce u firmi u kojoj je bila zaposlena jer ju je muž zlostavljao i tjerao na kriminalne radnje, navodno je novce pribavljala za njega. Tihana stalno govori, ali o sebi ne kaže ništa.

– Moraš shvatiti da ovdje ne možeš pitati sve što ti padne napamet.

Pogled mi se zadržao na zatvorenici koja je jedina još uvijek sjedila na krevetu. Zvala se Sonja, vratila se prije nekoliko dana s odjela za trudnice i dojilje i otad ne razgovara ni sa kim, uglavnom sjedi kad može, bulji uprazno i plače. Njezin trogodišnji dječak jučer je otišao od svoje majke nakon tri godine zajedničkog života u zatvoru. Nakon njegovog odlaska  Sonja se srušila u nesvijest u dvorištu. Nekoliko trenutaka prije toga dječak je mahao i slao poljupce svojoj mami, ispričala nam je Tihana. 

Ključ u vratima sve nas je trgnuo, otvorila su se teška metalna vrata. Sedam žena brzo se diglo u stav mirno. Bila je promjena smjene.
 
Marija Rakić Mimica rođena je 1982. godine u Splitu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je hrvatski jezik i književnost te komparativnu književnost. Dobitnica je dvije književne nagrade za svoje kratke priče: Prozak za najbolji prozni rukopis autora do 35 godina za 2015. i Brod knjižara Brod kulture 2016. Prozu je dosad objavljivala u svim važnijim književnim časopisima. Objavila je zbirku kratkih priča Ples u dvorištu (Jesenski i Turk, 2018.). Zaposlena je u Splitu kao profesorica hrvatskog jezika u srednjoj školi.

Aviva je pseudonimautorice fragmenta iz Kaznionice u Požegi.