Jasna Jasna Žmak

Duncan i I.

 
4.
 (Sada shvaćam, ovo će biti najduža priča koju sam ikada napisala, duža od najduže pričeu mojoj knjizi i svakako duža od svih onih koje sam napisala izvan nje. Inače ne volim dugepriče, ne voliš ih ni ti, ali nadam se da ćeš ovu priču voljeti (bez obzira na to što je duga, bez obzira na to što je sretna), nadam se da ćeš je voljeti zato što je naša.)

I tako sam sjedila, tužna i bezvoljna, kad sam čula zvono na vratima. Trgnula sam se, lijeno se digla, otvorila vrata i na njima ugledala ljubav svog života. Jesmo još posvađane, pitala si me, iako smo obje dobro znale da je to retoričko pitanje. Zagrlila si me i prošaptala da sam ti nedostajala. Rekla si mi, Nedostajala si mi kao Liljana Nikolovska Magazinu, a ja sam mislila kako si danas inspirirana, kako je ovo bolje od onog trovremenskog tafta. Pa nisam nigdje otišla i svakako ne zauvijek, šapnula sam ti natrag i nježno te tresnula po glavi.

Onda si duboko uzdahnula i priznala, Stvar je u tome da sam ljubomorna, osjećam se kao da si me prevarila.

Aha, rekla sam onda i shvatila da će ova priča biti još duža nego što sam na početku planirala.

Stvar je u tome da je ova priča zapravo threesome između mene i još dvije autorice koje nikada nisam upoznala. Točnije, ova priča je foursome između tebe, mene i još dvije žene koje nikada nismo upoznale, u njoj se skrivaju tuđe riječi, misli i rečenice, u njoj su, osim moje i tvoje, skrivene i neke druge priče. I nije ti dakle smetala sreća, nije ti smetao trovremenski taft kojim sam posprejala ovu priču, smetalo ti je to što sam u nju ubacila neke druge djevojke, smetalo ti je što ova priča nije samo između tebe i mene.
 
Jasna Jasna Žmak radi kao dramaturginja, spisateljica i scenaristica. Objavila je dva teksta za izvedbu, jednu proznu knjigu (Moja ti, 2015., Profil) i niz kratkih priča. Od 2012. godine radi kao umjetnička asistentica na Odsjeku dramaturgije Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Surađuje s feminističkim portalima VoxFeminae, MUF i Libela. Neke njene priče nalaze se na: mojati.tumblr.com i cudnamjesta.tumblr.com.

Duncan i I. su pseudonimi autorica fragmenata iz Kaznionice u Požegi.